Internetconsultatie wijziging Maatregelenbesluit socialezekerheidswetten

Internetconsultatie wijziging Maatregelenbesluit socialezekerheidswetten

Gegevens

Nummer
2024/120
Publicatiedatum
4 september 2024
Auteur
Redactie
Rubriek
Overig

Met ingang van 28 augustus ligt de wijziging van het Maatregelenbesluit socialezekerheidswetten ter consultatie voor. Met deze voorgenomen wijziging worden de Participatiewet, IOAW en IOAZ toegevoegd aan het Maatregelenbesluit, dat al geldt voor de wetten op het gebied van de werknemers- en volksverzekeringen.

Achtergrond

Een van de verplichtingen van een uitkeringsgerechtigde is de inlichtingenplicht. Het overtreden ervan kan tot het opleggen van een bestuurlijke boete leiden. Daarnaast moeten uitkeringsgerechtigden ook aan andere wettelijke verplichtingen voldoen. Daarbij gaat het bijvoorbeeld om het tijdig inleveren van formulieren en het meewerken aan een geneeskundig onderzoek. Bij overtreding van een dergelijke verplichting kan het bestuursorgaan een maatregel opleggen om naleving van de plicht te bewerkstelligen. Een maatregel is een tijdelijke of blijvende, gehele of gedeeltelijke weigering van de uitkering.

In het Maatregelenbesluit socialezekerheidswetten (hierna: Maatregelenbesluit) is de bevoegdheid om een maatregel op te leggen nader ingevuld. Onder meer is de hoogte en de duur van de maatregelen voorgeschreven. De voorgestelde wijziging van het Maatregelenbesluit betreft wijzigingen van deze nadere invulling.

Aanleiding tot wijziging

De aanleiding tot de wijziging is tweeledig. Zoals hierboven vermeld worden de Participatiewet (Pw), IOAW en IOAZ aan het Maatregelenbesluit toegevoegd. Het wetsvoorstel Participatiewet in balans (Kamerstukken II, 2023/24, 36 582, nr. 2) is momenteel in behandeling bij de Tweede Kamer. Dit wetsvoorstel wijzigt de Pw, de IOAW en de IOAZ. In de Pw komen een aantal geüniformeerde verplichtingen te vervallen. De standaard verlaging in reactie op overtreding van deze geüniformeerde verplichtingen (art. 18 lid 4 Pw) werd door zowel gemeenten als bijstandsgerechtigden als te strikt en disproportioneel ervaren.

Hardheden

Ook kent het huidige Maatregelenbesluit een aantal hardheden die een evenredige handhaving in de weg staan. Het verbreden van het besluit geeft de gelegenheid om een aantal wijzigingen door te voeren die bijdragen aan een meer evenredig maatregelenbeleid. Zo worden de hoogte en duur van de maatregelen aangepast, waardoor de financiële gevolgen van maatregelen beperkt worden. Ook wordt het mogelijk om een maatregel tussentijds te beëindigen en komt de recidivebepaling te vervallen. Verder krijgen bestuursorganen meer ruimte om in individuele gevallen af te wegen of het opleggen van een maatregel wel gepast is.

Tot en met 24 september 2024 kan iedereen suggesties doen voor verbetering van het besluit in voorbereiding.

Bron: internetconsultatie.nl